top of page

Voor het pensioen

Bierfeest na de lockdown Neem plaats aan één van de lange tafels en stort je in het feestgedruis. Maar wees gewaarschuwd. Er valt in werkelijkheid niets te vieren.  

 

Rudolf Höller en zijn zussen Vera en Clara herdenken ieder jaar de geboortedag van Heinrich Himmler. In het geheim natuurlijk, want Höller is rechter. Niemand mag weten van zijn oorlogsverleden. Als het aan Höller lag, zag de wereld er nu heel anders uit.

Makers

Regie: Bart Kiene

Schrijver: Thomas Bernhard

Vorm: Philippe Lemaire

Geweten: Peter Oskam

Thomas Bernhard 

Was een Oostenrijkse literator, die geldt als een van de toonaangevende toneelschrijvers van zijn tijd. Hij werd vooral actief als toneelauteur, en schreef theaterstukken aan de lopende band. Stuk voor stuk zijn het verbolgen, verbitterde en duistere schilderingen van de eenzaamheid, vijandelijkheid en stompzinnigheid van de mens, die denkt te kunnen liefhebben, maar in feite op lange termijn alleen nog maar kan haten en verafschuwen. Meer nog, die haat is noodzakelijk, want walging is wat mensen in beweging houdt. Hiermee profileerde Bernhard zich als een uitgesproken cultuurpessimist, met bovendien bijzonder veel zwarte humor en sarcasme

Spelers

DSC_7518%20(2)_edited.jpg
_DSC8120_edited.jpg

Maxime Heemskerk

bottom of page